pokus

Алоис ШТИНДЛ

>>>Galerie<<<

Добре дојдовте!!!

autoportret

Под африското сонце ( Автопортрет) – 2007год.


Алоис ШТИНДЛ....родум од Прага (на 6.3.1950год.)
иако заврши техника (градежен хидро инженер), неговата душа по сиот неговиот живот инклинира пред се кон доживљаји, кои на човекот му ги пружа престојот во природата и патување по странските земји, кои му ги донесува светот на ликовната уметност и слушањето на убава музика.......и воопшто, се труди да живее со отворените очи и покушава сите овие убавини во себе да ги апсорбира.


Неговите почетоци на
време од 1971 – 1975 год.,
слободно студенстското
практичните контакти со -
како со нив се работи,
масло и терпентин, тие за
мирисот, кој го повикува


Практичен живот од
но после дваесетина
впечатоци, сознанија и
имаат донесено до
сегашното време неговото
посветува на забележување
од неговите прошетки во природата
Medina сликарството се датираат во
кога дел од неговото
време го посвети на првите
мрсните боји и запознавање
мирисот на боји, ленено
него до денес претставуваат
кон работата.


палетата го има оттурнато,
години пауза, присобраните
доживувања поново го
сликарскиот стојан и во
слободно време тој го
на осеќаји и расположење
и впечатоци од своите патувања.

Медина во Бизерт (Тунис) – 2008год.


kostel

Црква на св.Георги и Павел (Прага – Кртењ) – 2006год.


Поносен е, затоа што е самоук и аматер и никако не сокрива, дека на неговиот ракопис имаат влијаење погледите и студии на сите слики, кои му се допаднале не само во европските галерији, кои тој ги има посетено.

За неговиот најголем доживљај од област на ликовната уметност тој ја смета посетата на изложбата на Пол Сезан, која поново беше одржана во Парис во 1995год., и тоа после сто години од неговата прва, во тоа време "скандалната" експозиција.


 
Затишие IV. – 2007год.
 
Бретањ, зајдисонце (Франција) – 2008год.

Долги часови со палета во рацете за него претставуваат балзам за душа, затоа што не може да се замисли, кога тој слика, истовремено да не ја слуша музика, посебно пак нејзината најубавата форма, за која тој ја смета опера. Особено сега, кога пензионер, има многу време да се посвети на своето хоби.


 
Околина на Буштеград (Чешка) – 2001год.
 
L´Angle sur l´Anglin (Франција) - 1999

На ваков начин потонат во мотивите, кои во природата тој ги има насобрано, и убавите тонови, кои го опколуваат, тој се обидува да го реализира неговиот поглед на светот – како симфонија на убавината во мелодиите на боји, кои што ги полага на платно.....


Презентирање на работи:
- Авторска изложба во СУДОП ПРАГА а.с.: годишно во годините 1997 - 2012год., 2014год., 2016год.
- Салон на ликовните уметници – Прага Изложбен павиљон во рамките на акција "Прага – Европски град на култура на 2000год.": јуни/јули 2000год.
- Авторска изложба во "Театар Офреус", Прага 5: април 2001год.
- 4 Салон Арт ет Цреатион, Шателераулт (Франција): септември 2002год.

 

Акт V. – 2007год.

 
Во јужна Чешка – 2005год.
- Авторска изложба во "Ле Бистрот Левалоис" ПАРИС (Франција): октомври 2002год.
- Авторска изложба во палата "МПФ Асуранцес" ТОУРС (Франција): мај 2004год.
- Авторска изложба во палата "ЦОФАЦЕ" ПАРИС-ДЕФЕНСЕ ( Франција): јуни 2004год.
- Авторска изложба во Библиотеката на Прага 13, Stodůlky: мај - јуни 2013год.

Околина на Буштеград (Чешка) – 1997год.

- Изложба на слики од уметници од Прага 13 во Градското собрание Прага 13, Stodůlky - Јуни 2013год.
- 2. Авторска изложба во Библиотеката на Прага 13, Stodůlky: септември - октомври 2013год.
- 3. Авторска изложба во Библиотеката на Прага 13, Stodůlky: февруари - април 2015год.
- Авторска изложба во Изложбена сала "Hagibor" во Прага 10: октомври 2015год.

 

Акт VIII. - 2009

 
Ноктурно на Алпите (Швајцарија) - 2012год.

- 2. Авторска изложба во Изложбена сала "Hagibor" во Прага 10: Ноември-декември 2016год.
- 3. Авторска изложба во Изложбена сала "Hagibor" во Прага 10: cептември - октомври 2017год.
- "Импресии од Франција" - Авторска изложба во "Кафе 35" (Француски институт) во Прага 1: јануари-февруари 2018 год.
- 4. Авторска изложба во Изложбена сала "Hagibor" во Прага 2: октомври 2018 - Јануари 2019год.
- 4. Авторска изложба во Библиотеката на Прага 13, Stodůlky: Јуни 2019год.
- 5. Авторска изложба во Изложбена сала "Hagibor" во Прага 10: Ноември 2019 - Јануари 2020год.

 

Зимска вечер - 2014

 
Акт XIII. - 2015

- Ретроспективна изложба на авторот во кафулето Пенсион Чарлс Jordanордан, Прага 7: 18.2. - 31.3.2020год.
- 5. Авторска изложба во Библиотеката на Прага 13, Stodůlky: 2.7. - 27.8. 2020год.
- Авторска ретроспективна изложба во eврејското градско собрание, Прага 1: 3.9. - 17,9. 2020 и 3.9. - 22.9. 2021год.
- Ретроспективна изложба на автор во Градското собрание на Прага 13, Стодолки: 8.11. - 26.11. 2021год.
- 6. Авторска изложба во Изложбена сала "Hagibor" во Прага 10: 4.4. - 9.6. 2022год.
- 6. Авторска изложба во Библиотеката на Прага 13, Stodůlky: 7.9. - 20.10. 2022год.


Неговите слики се во приватните колекцији не само во Чешка, него и во некои европските земји ( Франција, Швајцарија, Германија, Полска, Италија, Украина, Белгија), во Африка (Тунис) и во Северна Америка (Канада).


Е-пошта : alois.styndl (@) seznam.cz
>>>Галерија<<<