pokus

ALOIS ŠTYNDL

>>>Galerie<<<

Mirë se vini!!!

autoportret

Nën diellin afrikan (Autoportret) - 2007


Alois ŠTYNDL....Pragez i pastër (6.3.1950),
Edhe pse me profesion është teknik (inxhinjer ndërtimi për ekonomi ujrore), shpirti i tij gjatë të gjithë jetës ka pasur dëshirë për të përjetuar mbresat, që njeriut i mbesin pas qëndrimit në natyrë dhe gjatë udhëtimeve në vënde të huaja, mbresat të cilat i sjell bota e pikturës dhe që shijon duke dëgjuar një muzikë të bukur...... .. në përgjithësi, mundohet të jetojë me sy të hapura dhe ka dëshirë të thithi përbrënda të gjitha këto lloj bukurish.


Fillimet e tij në pikturë kanë
1975, kur një pjesë të kohës
ka dedikuar kontakteve të
prej vaji dhe duke u njohur
ngjyrave, vaji dhe terpentina
ndjenjën e dëshirës

Jeta e tij praktike pas
paleta e ngjyrave, por pas
vjetësht informacionet,
grumbulluara e sollën atë
tani kohën e tij të lirë e
dhe gjëndjen e tij
udhëtimet në natyrë dhe nga eksperiencat
Medina qënë gjatë viteve 1971-
së tij të lirë studentore ia
para praktike me ngjyrat
me punën me to, kur era e
deri më sot tek ai evokojnë
për të punuar.

shkollës e largojë atë nga
një periudhe prej 20
dëshirat dhe eksperiencat e
mbrapsht tek piktura dhe
kalon duke pikturuar ndjenjat
shpirtërore të krijuar nga
e udhëtimeve të bëra.

Medina në Bizert (Tunizi) - 2008


kostel

Kisha e Shën Janit dhe Pavlit (Pragë-Krteň) - 2006


Është krenar që gjithçka ka mësuar vetë dhe nuk ka qënë në shkollë dhe në asnjë mënyrë nuk e fsheh, që pikturat e tija kanë influencë të pikturave të studjuara dhe të para në galeritë jo vetëm në qytet europiane, të cilat atij i kanë pëlqyer.

Si përvojën e tij më të madhe në sferën e pikturës vlerëson vizitën në eskpozitën e Paul Cézannit, e cila u realizua përsëri në vitin 1995 në Paris një qind vjet pas ekspozitës së tij parë atëhere të quajtur si ‘skandaloze’.


 
Natyrë e qetë IV. - 2007
 
Bretanjë, perëndimi i diellit (Francë) - 2008

Orët pa fund që i kalon duke pikturuar janë si balsam për shpirtin e tij- është e pamundur ta gjeni atë pa dëgjuar muzikë kur pikturon, ai dëgjon opera, kur atë e vlerëson si formën më të bukur të muzikës. Sidomos tani, kur një pensionist ka shumë kohë për të kushtojnë në hobi e tyre.


 
Rreth Buštěhradit (Çeki) - 2001
 
L´Angle sur l´Anglin (Francë) - 1999

Kështu i zhytur në motive, të cilat i ka grumbulluar në natyrë, dhe toneve të bukura, me të cilat ai shoqërohet, mundohet të prezantojë mënyrën se si ai shikon botën – si një simfoni të bukurisë në melodinë e ngjyrave, të rregjistruar në pikturë .....


Prezantimi i pikturave:
- Ekspozita e autorit në SUDOP PRAHA sh.a.- çdo vit në vitet 1997 - 2012, 2014, 2016
- Salloni i piktorëve - Praga Výstaviště gjatë projektit „Praga – Qyteti Europian i Kulturës për Vitin 2000“ - qershor/korrik 2000
- Ekspozita e autorit në „Teatrin Orfeus“, Praga 5 - prill 2001

 

Akt V. - 2007

 
Në Çekinë e jugut - 2005
- 4. Salon Art et Création, ChÂTELLERAULT (Francë) - shtator 2002
- Ekspozita e autorit në „Le Bistrot Levallois“, PARIS - tetor 2002
- Ekspozita e autorit në „MPF Assurances“, TOURS (Francë) - maj 2004

Rreth Buštěhradit (Çeki) - 1997

- Ekspozita e autorit në Pallatin „COFACE“, PARIS - DÉFENSE - qershor 2004
- Ekspozita e autorit në Bibliotekën e Pragës, 13 Stodůlky: Maj - Qershor 2013
- Ekspozita e pikturave nga artistët nga Praga 13 Hall Town, Pragë 13, Stodůlky - Qershor 2013
- 2. Ekspozita e autorit në Bibliotekën e Pragës, 13 Stodůlky: Shtator - Tetor 2013

 

Akt VIII. - 2009

 
Nocturne në Alpet (Zvicër) - 2012

- 3. Ekspozita e autorit në Bibliotekën e Pragës, 13 Stodůlky: Shkurt - Prill 2015
- Ekspozita e autorit në Sallën e ekspozitës "Hagibor" në Pragë 2: 24.9. - 31.10. 2015
- 2. Ekspozita e autorit në Sallën e ekspozitës "Hagibor" në Pragë 2: 9.11. - 20.12. 2016
- 3. Ekspozita e autorit në Sallën e ekspozitës "Hagibor" në Pragë 2: 13.9. - 22.10. 2017
- "Përshtypjet nga Franca" - Ekspozita e Autorit në "Café 35" (Instituti Francez) në Pragë 1: Janar-Shkurt 2018
- 4. Ekspozita e autorit në Sallën e ekspozitës "Hagibor" në Pragë 2: 11.10. 2018 - 6.1. 2019
- 4. Ekspozita e autorit në Bibliotekën e Pragës, 13 Stodůlky: 4.6. - 28.6.2019

 

Mbrëmje e dimrit - 2014

 
Akt XIII. - 2015

- 5. Ekspozita e autorit në Sallën e ekspozitës "Hagibor" në Pragë 2: 5.11. 2019 - 31.1. 2020
- Ekspozitë retrospektive e autorit në kafenenë e Pensionit Charles Jordan, Pragë 7: 18.2 - 31.3.2020
- 5. Ekspozita e autorit në Bibliotekën e Pragës, 13 Stodůlky: 2.7. - 27.8.2020
- Ekspozita retrospektive e autorit në sallën e Bashkinë hebre, Pragë 1: 3.9. - 17.9. 2020 dhe 3.9. - 22.9 2021
- Ekspozita retrospektive e autorit në Bashkinë e Pragës 13, Stodůlky: 8.11. - 26.11. 2021
- 6. Ekspozita e autorit në Sallën e ekspozitës "Hagibor" në Pragë 2: 4.4. 2022 - 9.6. 2022
- 6. Ekspozita e autorit në Bibliotekën e Pragës, 13 Stodůlky: 7.9. - 30.9.2022


Pikturat e tija janë pjesë përbërëse e koleksioneve personale jo vetëm në Republikën Çeke, por edhe në disa vënde europiane (si në Francë, Zvicër, Gjermani, Poloni, Itali, Ukrainë, Belgjika), në Afrikë (Tunizi), në Amerikë (Kanada).


E-mail: alois.styndl (@) seznam.cz
>>>Galeri<<<